fredag 24. februar 2012

Mannen i svart - Johnny Cash 80 år


Av Nils-Petter Enstad

Han opptrådte alltid i svarte klær på scenen, og etablerte en ideologisk begrunnelse for dette. Men i virkeligheten hadde fargen på klærne en praktisk og nokså prosaisk begrunnelse. Søndag 26. februar 2012 ville country- og gospelartisten Johnny Cash - The Man in Black - fylt 80 år.

Historien om Johnny Cash er mange historier i én. Dels er det historien om gutten som vokste opp i fattige kår og fikk stor suksess som kunstner – «den amerikanske drømmen». Men det er også historien om det amerikanske marerittet: Den begavede musikeren som holdt på å gå under i rus og elendighet. Og det er historien om rusmisbrukeren som med hjelp fra Gud og en kvinne som elsket ham klarte å komme ut av misbruket; ikke bare én, men flere ganger.

Salmer
Som for mange andre, amerikanske artister var salmesangen i barndommens kirke den grunnleggende musikalske utdannelsen Johnny Cash fikk. Gitar begynte han ikke å spille før han gjorde militærtjeneste. Da var han omkring 20 år og stasjonert i Vest-Tyskland. Senere tok han sangtimer, men ble sendt hjem etter bare tre øvelser med beskjed om at aldri måtte la noen forsøke å endre på det spesielle uttrykket hans, en grov, ru og upolert baryton. Datteren hans traff derfor noe vesentlig da hun en gang ble konfrontert med at faren hennes faktisk sang surt - hvordan det da kunne ha seg at han solgte så mange plater? «Det er vel noe med måten han synger surt på, da», svarte datteren.
Til tross for nedturer både karrieremessig og privat, med rus og skilsmisse, var kristentroen alltid viktig for Johnny Cash. Han praktiserte en form for tiende som gikk ut på at det på alle hans plater og i alle hans konserter ble sunget minst én kristen sang. Han ga også ut flere kristne albums.

Ekteskap

Historien om ekteskapet mellom June Carter Cash og Johnny Cash er blant de vakreste man kjenner fra populærindustriens historie. June hørte til en av de mest kjente familiene innen amerikansk country og western, og hun hadde også suksess som soloartist. Da hun og Johnny møtte hverandre var begge nylig blitt skilt. Johnny forelsket seg hodestups, men hun holdt igjen. De opptrådte mye sammen og hun skrev blant annet en av hans største slagere: «Ring of fire». Han hadde fridd en rekke ganger da hun omsider sa ja. Det skjedde for åpen mikrofon under en konsert i 1968. I 1970 fikk de sitt eneste felles barn, sønnen John Carter Cash.
De holdt sammen til de begge døde, med få måneders mellomrom, i 2003. Hun støttet ham når han hadde nedturer, blant annet på grunn av rus. Etter en ryggoperasjon i 1983 ble han avhengig av smertestillende medikamenter. Han ble lagt inn i Betty Ford-klinikken og kom ut av misbruket. Siden holdt han seg rusfri, og holdt seg unna smertestillende medisiner også.

Kledd i svart
Tidlig på 1970-tallet hadde han en hit med sin egen sang «Man in Black». Det svarte antrekket var en slags uniform han brukte, og i sangen hevdet han at dette gjorde han i solidaritet med alle som hadde det vondt og vanskelig og som ikke hadde hørt Jesu ord om å bli satt fri. Bakgrunnen for at han begynte å bruke svart tøy på scenen var mer prosaisk: Da han og noen kamerater skulle opptre for første gang, hadde ingen av dem like dresser. Men de hadde alle svarte skjorter og jeans. Dette opptrådte de i, og dermed var en tradisjon - og en myte - etablert.

Publisert gjennom Kristelig Pressekontor februar 2012

Ingen kommentarer: